Preskočiť na hlavný obsah

Ako prebieha likvidácia zastabilizovaného územia v Krasňanoch

Nie je to tak dávno, čo nám krasňančanom niekto chcel zlikvidovať zastabilizované územie nášho zeleného sídliska. Jedná sa o unikátny projekt sídliska tzv. záhradného typu a nová výstavba v zastabilizovanom území je nežiadúca. Jej dopady na životné prostredie zeleného sídliska by boli kakastrofálne s dlhodobým negatívnym vplyvom na životné prostredie obyvateľov. Nová výstavba, či už bytových domov, alebo nových ulíc resp. ciest, alebo zmena dispozičného riešenia existujúcich ulíc (zmena jednosmerných ulíca na obojsmerné) je v enviromentálnej rovine kontraproduktívna.


Sústavným ťažiskom takého zámeru bola a je stavebná úprava osí Pekná cesta-Kadnárova, a vybudovanie prístupu cez naše sídlisko do budúcich rozvojových území (t.j. do neobrábaných viníc). V požiadavke z mesta cez dodatkovanie územného plánu mesta Bratislavy z roku 2007 je sprejazdnenie sídliska cez časť tzv.nových Krasňan pre ďalšie stovky či tisícky automobilov. Miesto toho, aby sa hľadali iné možnosti, ako naprojektovať dopravné riešenia pre budúce sídliská nad Krasňanmi, sú vypracované štúdie, ako poškodiť životné prostredie starousadlíkom v našich zelených Krasňanoch. Napokon nová výstavba nad sídliskom Krasňany by nemala stále doriešené odkanalizovanie a prívalové dažde aktuálne spôsobujú záplavy na Račianskej ulici: https://dusan-vesely.racan.sk/2018/06/po-mne-potopa.html 

Ako je už spomenuté, tentokrát sa nejedná už priamo cez obstarávanie ÚPZ Krasňany a cez m.č. Bratislava-Rača, ale dodatkovaním starého, pôvodného (a platného) Územného plánu Bratislavy z roku 2007. A to veľmi šikovne a s absenciou čitateľných nákresov do podkladov určených na pripomienkovanie. Všetko je pripravené priamo z kancelárií hlavného mesta. Aktuálne je to vo fáze návrhu a s možnosťou pripomienkovania.
ZaD 06 ÚPN hlavného mesta SR Bratislavy boli schválené uznesením MsZ č. 581/2020 zo dňa 24. 09. 2020 s účinnosťou od 01. 11. 2020.

Chystané zmeny prostredníctvom procesov zmien cez tzv. ZaD (Zmeny a Dodatky, v skratke ZaD)
Jednak sa pripravuje koncept predĺženia ulice Kadnárovej až k Bielemu krížu a napojenie na komunikáciu Račianska ulica. A už len naivný blázon si môže myslieť, že zobojsmernenie súčasnej ulice Kadnárova je nereálne. Práveže je to reálne!

Rozpracované je pretvorenie Peknej cesty (načo a komu to poslúži?). Uvedená lokalita nepotrebuje žiadnu zmenu občianskej vybavenosti. Treba viac stromov a zelene. A hľadať riešenia, ako stadiaľ dostať preč automobily, ktoré obyvateľom niekoľkonásobným prejazdom v rámci jedného dňa zhoršujú životné prostredie.

Oblasť Peknej cesty má mesto mimoriadne v zábere, pretože v návrhu sa píše, že tento rozvoj (rozumej "výstavba") sa má rešpektovať.

Ďalej sa pripravuje zástavba v lokalite Úžiny-Rinzle (t.j. oblasť od panelákov pod Alstrovou po Krasňany). Výstavba nad Meoptou, a v neposlednej rade už medializovaná výstavba tzv. Dolný Slanec, čo patrí do pôsobnosti katastrálneho územia patriaceho pod Raču.


Že toto nikomu nič nehovorí? A čo tento môj náčrt z roku 2018?

Existuje niekoho požiadavka (koho?) o predĺženie Kadnárovej ul. cez vinice smer Biely kríž (bývalá Palma). Kadnárovú ulicu, či cestu napoja na Račiansku ulicu.

V náčrte je aj poznámka o projekte "Dolný Slanec" - tu je link: http://www.ohnavy.sk/p/projekt-dolny-slanec.html 

Ďalej občan vníma veľmi kontraproduktívne vstup z existujúceho sídliska do tzv.širších vzťahov riešený uzlom okolo Račianskeho potoka vrátane úprav zádržnej nádrže na okraji bývalých viníc.
Okolie Račianskeho potoka bude novou oblasťou určenou pre masívnu a necitlivú výstavbu.



Paradoxne konfrontačne sa ukazujú 2 protichodné aktivity: Na jednej strane je to pripravovaná masívna a necitlivá výstavba a na druhej strane asi formálne návrhy na zachovanie viníc. Darmo by občan hľadal väčší paradox.

Likvidácia vinohradníckeho charakteru na svahoch Malých karpát je nespochybniteľná: https://dusan-vesely.racan.sk/2018/09/a-predsa-sa-stavia.html


Občan zeleného sídliska Krasňany je stotožnený s názorom, aby sa podiel zelene zvyšoval a táto časť o zeleni je akceptovateľná.

Rovnako sa dá suhlasiť s tým, aby sa bral na zretel skutočnosť, že podkarpatský pás má jedinečné vlastnosti. Existujú historické skúsenosti a je faktom, že južné svahy sa výrazne prehrievajú (preto pestovanie viniča) avšak betónovanie, či asfaltovanie ďalších plôch túto vlastnosť násobia a prehrievanie sa bude zvyšovať. Jediné správne riešenie je výsadba stromov, zakladanie parčíkov. Nie ďalšia výstavba! Musia byť dodržané požiadavky na ochranu životného prostredia.

Tzv.zaregulovanie nie je výhodné pre občanov, čo tam už bývajú, ale slúži výlučne pre rozvojové aktivity. Zaregulovaním prostredníctvom územného plánu sa špecifikujú jednotlivé rozvojové aktivity na konkrétnych územiach. Bez územného plánu je nová výstavba značne skomplikovaná. Územný plán nepotrebuje zastabilizované územie. Územný plán sa vyžaduje a má význam na nových, nezastavaných plochách a zónach.

Zopár linkov:

Podklady na pripomienkovanie:


Pre pripomenutie na rok 2018:



Dušan Veselý, občiansky aktivista






Komentáre

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Hladina vody na vozovke v Rači ustálená, nivó stabl

Tak sme sa dočkali. Nezáujem činiteľov, ktorí sa majú starať a zabezpečovať funkčnosť kanalizácie to má na háku. Po lopate povedané, serú na občana a pokračuje výsmech voči občanom. Smutné je aj to, že mne osobne hneď na prvých stretnutiach počas poslaneckých dňoch počas prvého starostovania pána Michala Drotována  napr. aj mne ukazoval nejaké výkresy kanalizácie, že potrubie je dostatočné a stačí ho prečisťovať. No a vyzerá to, že sa nič neprečisťovalo. Čo ale viem na 100%, tak sa pokračuje a má pokračovať v intenzívnej výstavbe na svahoch, tam kde sú neobrábané vinice. Vo štvrtok 8.6.2023 po úspešnej a budovateľskej päťročnici a takmer na deň presne (vtedy 6.6.2018) bola Račianska ulica znovu ako ulice v Benátkach.                                                                  foto: Ladislav Findl Zatopenie v roku 2018: https://dusan-vesely.racan.sk/2018/06/po-mne-potopa.html                                                                                           Dušan Veselý, obč

Ako brigádujú krasňanskí aktivisti

Čistíme chodníky a opravujeme ich To začal náš sused p.Ivančo, ešte na konci leta 2018 Toto je úsek medzi kríkmi Vo februári 2019 začal robiť na úseku medzi bytovkami 24.marca som dokončil úsek tak, že je to vyčistené kompletne medzi bytovkami Hagarova 11 a Hagarova 13 Tráva z chodníka bola použitá na dosádzanie trávnika pri bytovke Hagarova 13 Všetko sa čistilo a zametalo V piatok 26.apríla 2019 podvečer sme orezali nejaké suché konáre. Takéto uschnuté konáre môžu byť veľkým nebezpečím pre ľudí. Na trávniku sa hrávajú často malé deti. Napílený suchý konár a jeho odstránenie Konáre sme rozpílili a sofistikovanou technikou odviezli V sobotu sme od asi 13 hodiny začali s opravou chodníka a čistenie plochy okolo tzv.prašiaka. Zeminy s trávou na betónových kockách bolo teda požehnane. Roky sa nečistilo. Po očistení sme zistili, že betonové kocky sú okolo ukotvenia prašiaka rozlámané a celá plocha pôsobila nekonzistentne. Tak sme to od

Krasňanskí aktivisti - pokračujeme

Je po lete, môžeme pokračovať v načatej práci. Leto prišlo skôr a na pracovné aktivity nebolo ani pomyslenia kôli horúčavám. Až na jednu vec. Sused Maroš nakúpil zopár vecí, hlinu a rastlinky a začal robiť úpravy, aby nám tu neparkovali autá (nemajú tam čo robiť). Tak som trochu pomohol. Takmer denné zalievanie (výsadba bola 14.7.2019) priniesla ovocie a rastlinky žijú. Teraz aj výdatne zapršalo a vyriešili sme aj pevnejšiu ohrádku. V sobotu 7.9.2019 sme dali postupne dohromady 3 páry rúk a prečistili zarastený betónový chodník v medziblokoch Hagarova 11 a 13. Dopoludia som začal sólo Popoludní sa pridal sused Pavol Sadák z Hagarova 13 a z Kadnárovej kamarát Peter V nedeľu ráno po nočnom daždi Postupne to chceme vyčistiť aj v blokoch medzi Hagarova 13 a 15. Dušan Veselý, Pavol Sadák,  občianski aktivisti