Preskočiť na hlavný obsah

A občan nech si pindá koľko len chce?

 Tak sme sa občania zúčastnili prednášky k parkovacej politike. Fajn, že prišiel osobne pán primátor Matúš Vallo a dúfam, že pripomienky občanov budú akceptované, resp. projekt parkovacej politiky bude nanovo prepracovaný do akceptovateľných kritérií a nebudú sa ťahať ďalšie peniaze od rezidentov. T.j. od tých, čo tu majú trvalý pobyt (v Bratislave) a roky (niekto aj niekoľko desiatok rokov) platí mestu dane.



Občan nespochybňuje legálnosť krokov na započatie parkovacej politiky, práve naopak, parkovacia politika v Bratislave má meškanie. Ide však o podmienky. A tie vyznievajú pre daňového poplatníka, rezidenta k mestu na smiech. Ponižujú rezidentov a vsugerujú argumenty, že to robia pre rezidenta za peniaze mesta (o tom nižšie*).

Pán primátor dal k dispozícii zopár údajov. Bolo vykonaných 8 sčítaní áut na uliciach na sídlisku Krasňany a dopočítali sa k maximálnemu číslu čo tu parkovalo - 1429 áut (v noci). Pričom tých, čo tu majú trvalý pobyt na tom sídlisku je aktuálne 691 áut (asi 48,36%).

                                                              viac tu od 4:30



V tom čase bolo legálnych parkovacích miest 1107, a teda 322 parkovalo na hulváta (na trávniku a pod.).

V Krasňanoch prebieha vyznačovanie a parkovacích miest bude 1258.  Ak občan dobre počíta, takže preč pôjdu autá mimo trvalého pobytu, nákladné autá. Teoreticky tak by malo zostať voľných asi 889. Preto teoreticky, lebo za rezidenta možno akceptovat aj služobné auto s preukazaním užívateľa k danému sídlisku. Aj tak možno argumentovať z pozície občana, že miest na parkovanie je dostatok. 

Navrhujem zrušiť zónovanie v celej Bratislave s výnimkou  Starého Mesta. 

Argumentácia a zdôvodnenie. Občan s trvalým pobytom v Bratislave je rezident. Je opovrhovaním občana - rezidenta zo strany magistrátu. A je absurné od platcu daní pýtať ďalšie peniaze len preto, že potrebuje stráviť pol dňa u známych v inej mestskej časti. Keďže rovnako vznikne potreba občana z inej mestskej časti takto pol dňa, alebo aj celý deň parkovať v Rači, je abnormálnosť za toto ťahať dalšie peniaze od rezidentov.

Žiadam mestskú časť Bratislava-Rača, resp. magistrát, aby riešil vyťaženosť parkovacích plôch pred nákupnými domami LIDL a TERNO. Je úplne bežné, že si tam odstavia autá z PK, Modry, Senca, videl som aj TN a vodiči idú potom na električku do mesta. A domáci ak potrebuje urobiť veľký nákup, nemajú kde zaparkovať pred obchodným domom.

* A teraz tie financie. Ako povedala jedna múdra susedka na stretnutí k parkovacej politike: Mesto nemá žiadne (svoje) peniaze. Má k dispozícii peniaze daňových poplatníkov, teda od nás občanov rezidentov. Občan má v živej pamäti zvýšenie dane z nehnuteľnosti po nástupe do úradu pána Matúša Valla. OK, ale občan za to má dostať službu. Argumentovať, že "sme vám" opravili cesty a chodníky je na smiech. To ste opravili za naše peniaze, za peniaze daňových poplatníkov. Plus aj tá výsadba 10 tisíc stromov po 700 EUR za 1 kus išla z vrecák daňových poplatníkov (to len tak mimochodom).

Dušan Veselý, občiansky aktivista, obyvateľ sídliska Krasňany



Komentáre

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Hladina vody na vozovke v Rači ustálená, nivó stabl

Tak sme sa dočkali. Nezáujem činiteľov, ktorí sa majú starať a zabezpečovať funkčnosť kanalizácie to má na háku. Po lopate povedané, serú na občana a pokračuje výsmech voči občanom. Smutné je aj to, že mne osobne hneď na prvých stretnutiach počas poslaneckých dňoch počas prvého starostovania pána Michala Drotována  napr. aj mne ukazoval nejaké výkresy kanalizácie, že potrubie je dostatočné a stačí ho prečisťovať. No a vyzerá to, že sa nič neprečisťovalo. Čo ale viem na 100%, tak sa pokračuje a má pokračovať v intenzívnej výstavbe na svahoch, tam kde sú neobrábané vinice. Vo štvrtok 8.6.2023 po úspešnej a budovateľskej päťročnici a takmer na deň presne (vtedy 6.6.2018) bola Račianska ulica znovu ako ulice v Benátkach.                                                                  foto: Ladislav Findl Zatopenie v roku 2018: https://dusan-vesely.racan.sk/2018/06/po-mne-potopa.html                                                                                           Dušan Veselý, obč

Krasňanskí aktivisti - pokračujeme

Je po lete, môžeme pokračovať v načatej práci. Leto prišlo skôr a na pracovné aktivity nebolo ani pomyslenia kôli horúčavám. Až na jednu vec. Sused Maroš nakúpil zopár vecí, hlinu a rastlinky a začal robiť úpravy, aby nám tu neparkovali autá (nemajú tam čo robiť). Tak som trochu pomohol. Takmer denné zalievanie (výsadba bola 14.7.2019) priniesla ovocie a rastlinky žijú. Teraz aj výdatne zapršalo a vyriešili sme aj pevnejšiu ohrádku. V sobotu 7.9.2019 sme dali postupne dohromady 3 páry rúk a prečistili zarastený betónový chodník v medziblokoch Hagarova 11 a 13. Dopoludia som začal sólo Popoludní sa pridal sused Pavol Sadák z Hagarova 13 a z Kadnárovej kamarát Peter V nedeľu ráno po nočnom daždi Postupne to chceme vyčistiť aj v blokoch medzi Hagarova 13 a 15. Dušan Veselý, Pavol Sadák,  občianski aktivisti

Ako brigádujú krasňanskí aktivisti

Čistíme chodníky a opravujeme ich To začal náš sused p.Ivančo, ešte na konci leta 2018 Toto je úsek medzi kríkmi Vo februári 2019 začal robiť na úseku medzi bytovkami 24.marca som dokončil úsek tak, že je to vyčistené kompletne medzi bytovkami Hagarova 11 a Hagarova 13 Tráva z chodníka bola použitá na dosádzanie trávnika pri bytovke Hagarova 13 Všetko sa čistilo a zametalo V piatok 26.apríla 2019 podvečer sme orezali nejaké suché konáre. Takéto uschnuté konáre môžu byť veľkým nebezpečím pre ľudí. Na trávniku sa hrávajú často malé deti. Napílený suchý konár a jeho odstránenie Konáre sme rozpílili a sofistikovanou technikou odviezli V sobotu sme od asi 13 hodiny začali s opravou chodníka a čistenie plochy okolo tzv.prašiaka. Zeminy s trávou na betónových kockách bolo teda požehnane. Roky sa nečistilo. Po očistení sme zistili, že betonové kocky sú okolo ukotvenia prašiaka rozlámané a celá plocha pôsobila nekonzistentne. Tak sme to od